Potřebujete radu ohledně nemovitostí? Poradíme zdarma. ✆  800 101 128 –  E-Mail: bonusbrno@century21.cz – Křenová 69, Brno

Potřebujete radu ohledně nemovitostí?

Prodej nebo nákup nemovitosti zažije většina lidí maximálně párkrát za život. Zpravidla jde o poměrně vysoké částky. Proto připravila síť realitních kanceláří CENTURY 21 přehled doporučení, na co by si měli dát prodávající i kupující pozor.

Při prodeji bytu je nejzásadnějším krokem správně nastavená cena nemovitosti. Pokud je nastavená příliš vysoko, nemovitost zůstává v nabídce příliš dlouho a případné zlevnění pak budí podezření. Naopak příliš nízká cena znamená finanční ztrátu.

Pro rychlý prodej je pak podstatná správná inzerce a prezentace nemovitosti. Nejdůležitějšími inzertními realitními portály na českém trhu jsou Sreality.cz a iDnes.cz. S prodejem mohou pomoci i profesionální realitní makléři. „Kvalitní realitní kancelář umí oslovit více zájemců. Dobře napsaný inzerát s profesionálními fotkami a emočně zaměřeným videem doplněný vzbudí větší zájem. Zajímavé je taky využít speciální marketing, jako například speciální webové stránky na jednu nemovitost, přesně zacílené kampaně na Facebooku, Googlu a podobně,“ říká makléř Jan Simper z realitní kanceláře CENTURY 21 Real Tip. Realitní kanceláře také zpravidla zařídí odhad ceny nemovitosti, prohlídky a smlouvy, provize se pohybuje okolo 4 % z prodejní ceny nemovitosti. „Vzhledem k tomu, že se postaráme o vše potřebné a dokážeme zvednout cenu nemovitosti, je to pro klienty zpravidla výhodné,“ dodává Simper.

Když prodávající sežene zájemce, ještě zdaleka není vyhráno. Je důležité si ověřit, zda kupující má například předschválený úvěr či zda dosáhne na hypotéku. „Důležitým krokem je podpis rezervační smlouvy s nevratnou rezervační částkou,“ radí realitní makléř Jan Simper.

Kupujete? Zkuste vyjednat slevu

V případě, že je dobře nastavená cena nemovitosti, prodává se zpravidla za inzerovanou částku. Pokud ale kupující ví, že je byt či dům v nabídce již dlouho, určitě je prostor na prohlídce vyjednat slevu. „Dobrým argumentem pro slevu, na kterou může majitel slyšet, je že se jedná o slevu na vyjmenované nedostatky nemovitosti. Být aktivní a navrhnout po prohlídce slevu vám může pomoci nakoupit výhodněji,“ říká Jan Simper z realitní kanceláře CENTURY 21 Real Tip.

Při současných cenách nemovitostí může podle Simpera vést cesta ke kvalitnímu bydlení i přes rešerši zajímavých lokalit: „Lokalita je nejzásadnější faktor ceny nemovitosti. Doporučuji se zaměřit na v dnešní době méně atraktivní lokality, které mohou mít v budoucnu pozitivní vývoj. Kde se chystá výstavba nové infrastruktury nebo občanské vybavenosti. Případně rozsáhla revitalizace.“

Pro některé nemovitosti je také atraktivní změna dispozic. „Zajímavou změnou dispozice může být změna z 2+1 na 3+kk. Je ale nutné si vytipovat byt s velkou kuchyní, kde je taková úprava možná.“ říká Jan Simper z realitní kanceláře CENTURY 21 Real Tip. A závěrem naopak odrazuje od shánění bydlení přes dražby: „Dnes se v dražbách častokrát dosahuje tržní nebo dokonce více než tržní ceny.“