Potřebujete radu ohledně nemovitostí? Poradíme zdarma. ✆  800 101 128 –  E-Mail: bonusbrno@century21.cz – Křenová 69, Brno

Potřebujete radu ohledně nemovitostí?

Čas na koupi nemovitosti je teď. Trh se pomalu probouzí

koupit nemovitost

Dražší hypotéky, jejich horší dostupnost a vysoká inflace způsobily ochlazení trhu s nemovitostmi. Bytů se teď prodává nejméně za posledních sedm let. Bydlení je však lidskou potřebou, ať je ekonomická situace jakákoliv. Kdo si nemovitost může dovolit, neměl by vyčkávat. Kupující jsou navíc oproti předchozím letům v mnohem komfortnější situaci.

Ceny i prodeje nemovitostí klesají. Podle dat společnosti Valuo klesly meziročně počty prodejů všude v průměru o 26 procent a jsou na minimu za posledních sedm let. Analýza uvádí, že například v březnu 2023 se v Česku prodalo 4 880 bytů, což je o 1 119 méně než před rokem. Nejvíce bytů se za posledních 12 měsíců prodalo právě v hlavním městě (celkem 13 687), ve Středočeském kraji (celkem 6131) a Jihomoravském kraji (celkem 5373), nejméně pak v Pardubickém kraji (celkem 1802). Jedinými výjimkami, kde počet prodejů vzrostl, jsou Praha a Pardubický kraj.

V podobném gardu jako prodeje klesají i ceny. „U domů i bytů sledujeme pokles nabídkových cen až o 25 %. Koncové ceny, tedy ty prodejní, se často dostávají ještě 5 až 10 % pod poslední nabídkovou cenu. Reálně se tak bavíme o meziročním poklesu cen nemovitostí až o 35 %,“ říká Tomáš Jelínek, ředitel CENTURY 21. Podle něj není třeba vnímat propad cen dramaticky – jde spíše o korekci cen oproti abnormálnímu boomu v covidových letech. „Zájem o nemovitosti je znovu cítit,“ doplňuje Jelínek s optimismem.

Snížení obav domácností z jejich budoucí finanční situace, které pramenily především z vysokých cen energií na konci loňského a počátku letošního roku, mírný pokles inflace s výhledem dalšího poklesu a větší nabídka nemovitostí spojená s poklesem cen, jsou faktory, díky kterým se trh pomalu probouzí.

Podle České bankovní asociace (ČBA) plánuje hypotéku pětina Čechů a zájem o půjčky na bydlení meziročně vzrostl o třetinu. Každý druhý z těch, co hypotéku plánovali, ale musel v poslední době své plány přehodnotit. Především kvůli rostoucím životním nákladům (54 %) nebo proto, že čekají na výhodnější ceny nemovitostí (35 %) či na výhodnější podmínky hypoték (31 %) vyplývá z průzkumu agentury IPSOS a ČBA. „Příznivější březnová čísla na hypotečním trhu sice naznačují, že hypoteční aktivita mírně rozmrzá, stále byl však letošní březnový objem poskytnutých hypoték nejnižší od roku 2014,“ říká Jakub Seidler, hlavní ekonom České bankovní asociace.

Oproti druhému pololetí loňského roku již můžeme pozorovat mírné snížení úrokových sazeb u většiny bank. „Ačkoli jde zatím spíše o mírné slevy v řádu desetin procentních bodů, lze očekávat, že úrokové sazby budou pozvolna klesat i nadále. Nicméně potenciální klienti si s tím budou na danou úroveň zvykat a sazby nad 5 % akceptovat, což je trend, který je již nyní také vidět. Tento fakt, v kombinaci s již zmiňovanými slevami z nabídkových i realizovaných cen, alespoň trochu oživuje trh hypoték a realit,“ říká Jan Schwarzbach, oblastní ředitel společnosti 4fin. Větším problémem, než úrokové sazby jsou však omezující kritéria ČNB pro poskytování hypoték. „Pokud v tomto směru dojde k uvolnění, tak lze očekávat návrat kupců hypoték. Je to klientela, která odkládá již měsíce svou potřebu nákupu vlastního bydlení a díky korekci cen se hodnota nemovitostí přiblížila i odhadním cenám nemovitostí. V CENTURY 21 cítíme mírný optimismus, neboť se nám vrátili klienti na prohlídky, ale stále váhají s konečným rozhodnutím,“ dodává Tomáš Jelínek.

Průzkum ČBA a IPSOS rovněž ukazuje, že reálný pokles cen Češi příliš nevnímají. Téměř 40 % se domnívá, že ceny nemovitostí v následujících letech ještě porostou. Zhruba čtvrtina je přesvědčena o opačném trendu, že ceny nemovitostí budou klesat.

Faktem je, že nabídka nyní výrazně převyšuje poptávku a kupující jsou nyní ve výhodě. Vezmeme-li v potaz inflaci, tak se investice do nemovitostí nyní vyplatí i navzdory vysokým úrokovým sazbám. Na druhou stranu je ale poctivé dodat, že inflace časem nejspíš opět klesne, zatímco výše úroku ze sjednané hypotéky zůstane.

Kdo se však rozhodne vyčkávat na přívětivější úrokové sazby, což je zatím stále v nedohlednu, může naopak minout současné ceny nemovitostí, kterou jsou o statisíce až milion levnější než na počátku loňského roku. Lze také předpokládat, že pokud se úroky u hypoték opět sníží, bude to pravděpodobně znamenat opětovné podražení nemovitostí. Vyčkává-li někdo na další propad cen nemovitostí, může se pak opět potýkat s vysokou konkurencí zájemců nebo omezenou a rychle probranou nabídkou.

Budeme-li vyčkávat, bude vůbec co kupovat? Problém s dostupností bydlení a nedostatkem bytů v Česku totiž trvá a žádné rychlé řešení není na obzoru. Zájem o bydlení tedy rozhodně neopadne.
Vždy záleží na životních situacích a na pozici kupujícího. Pokud je to investor reagující na aktuálně zvýšenou poptávku po nájmech, může sice vyčkávat, ale mezitím mu budou utíkat peníze z nájmu. Pokud jde o rodinu, jež našla vysněnou nemovitost, nemá smysl čekat. Pokud někdo nemovitost koupit potřebuje, je nejlepší ji koupit hned. Časovat trh se obecně nevyplácí.

 

Zdroj: Century 21 Czech Republic